找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

尼达反重力住宅(设计:Pezo von Ellrichshausen)

[复制链接]
褶子之城 发表于 2020-6-12 18:38:18 | 显示全部楼层 |阅读模式
pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-4.jpg

pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-1.jpg

pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-3.jpg

pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-5.jpg

Pezo-von-Ellrichshausen-.-Nida-House-.-Navidad-6 (1).jpg

pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-6.jpg

pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-7.jpg

pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-8.jpg


pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-9.jpg

pezo-von-ellrichshausen-.-nida-house-.-navidad-10.jpg


A concentric and non-directional structure formed by four rigid frames, with eight continuous columns that allow for open corners in every floor and other eight that step up regularly in the two elevated levels. This is a balanced sequence in which every floor is symmetrically protected by the following one. The foot of each exterior column is slightly misaligned from the perpendicular beams, thus their heads seem to outline decorative triglyphs. The building is a monolithic piece that supports an entirely confined framework within a compact figure, producing a flat landscape from within, dense and almost mechanically stratified.


Throughout an eccentric spiral staircase there is a transition from the smallest and shaded storey, compartmented in quadrants with an access in the central crossing point, to another storey diagonally divided by a block of furniture and, in the highest level, to an open and diaphanous plan, although filled with corners, where an informal aerial life can unfold. From the top, the visual relationship with the inferior floor is imperceptible, to the point of cancelling any contact with the natural ground. This veiled logic of an inverted gravitational adjustment (a classical “entasis”) timidly emerges on top of the surroundings foliage.

In between the darkened reinforced concrete grid there is only native wood for platforms, furniture and large glass panels of fixed or sliding window frames. Perhaps, due to its artificial weightlessness, despite natural efforts descending through the very centre, along a thick core, experiences always tend to be suspended against the solid shadows of each perimeter, against silhouettes backlit by the sun, or rather because of the seduction of their immaterial reflections.

via:Pezo von Ellrichshausen







欢迎关注褶子城市微信公众号



回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Powered by Discuz! X3.1© 2001-2013 Comsenz Inc.
褶子城市 FoldCity 褶子城市② 填写您的邮件地址,订阅我们的精彩内容: 技术支持:迪恩网络科技有限公司
快速回复 返回顶部 返回列表