找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

京都一棵柱子花园竞赛方案(设计:federico farinatti)

[复制链接]
褶子之城 发表于 2019-11-14 19:07:11 | 显示全部楼层 |阅读模式
Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-1.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-9.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-7.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-2.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-3.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-4.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-5.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-6.jpg

Federico-Farinatti-.-A-GARDEN-WITH-ONE-COLUMN-.-KYOTO-afasia-8.jpg


With its thin presence the cable expresses a lightness and fragile condition. Nevertheless it can still shape the perception of space.
The focus is to use these qualities to define a punctual structural system which affects the ground in the least possible way in order to create a private garden and a house.

In the Japanese tradition the sense of space is not something created through a composition of elements, but it is what takes place in the imagination of who experiences those elements.

(The project)

The house, infact, is suspended in a higher position, reaching the maximum possible height for the area which is 15 meters, and hanging from the pillar until 10 meters high, so to have the feeling and the actual conditions of an openspace below it, a continuos landscape of plants and trees.
A wall follows the plot perimeter defining the enclosure for the hidden garden.
The approach to the house happens through the only gesture which touches and breaks the wall, a closed staircase which, from the street level, directly links to the living space.
One to enter the garden must complete this path and first pass from the house itself.
The staircase works like a tunnel disconnecting yourself from the disorder and the sensorial perceptions of the city.It is only inside the hut that one can realize the presence of a secondary door which reveals the double nature of the staircase.
The same gesture links you to a complete different unexpected situation, as you never had the chance to experience the garden before. Even inside the hut you cannot realize your exact position, as the only opening is a toplight.
The hut and the garden create an organism but you never really know how they are connected.
In the shape of the house there is a strong sense of abstraction, from the street you only can see two volumes raising from the wall and cutting each other ( the staircase and the hut) and the pillar.

(Structure System)
Structurally the house is working with a system composed by a single pillar out of reinforced cincrete, a staircase and three cables. The 60×60 cm pillar is the only touching point in the garden besides the cables which are stabilyzling it. In this way the lightness of structure allows punctual presences in the ground, in order to preserve more space for the trees in the garden.The element of the staircase works as a rigid element, against torsion, and it is anchored to the platform of the slab through a solution of pretensioned cables.
Like in a tent the idea of this space is to offer a one floor condition, where the hierarchy between spaces is defined by the presence of the structural elements (the pillar, the staircase) but also by the light coming from the opening, which is the only cut in the thin concrete shell wrapped around the cables.

Federico Maria Farinatti


via:federico farinatti



欢迎关注褶子城市微信公众号


回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Powered by Discuz! X3.1© 2001-2013 Comsenz Inc.
褶子城市 FoldCity ( 京ICP备13045467号-2 ) 褶子城市② 填写您的邮件地址,订阅我们的精彩内容: 技术支持:迪恩网络科技有限公司
快速回复 返回顶部 返回列表