找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

马塞瑞尔中心建筑竞赛方案(设计:list)

[复制链接]
褶子之城 发表于 2019-1-2 12:02:21 | 显示全部楼层 |阅读模式
LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-4.jpg


LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-5.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-6.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-7.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-8.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-9.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-10.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-12.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-14.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-15.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-16.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-17.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-18.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-19.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-20.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-21.jpg

LIST-.-Hideyuki-Nakayama.-Frans-Masereel-Centrum-.-KASTERLEE-afasia-22.jpg


The Frans Masereel Centrum is a graphic arts centre that specialises in printmaking and visual arts, located in rural Flanders, Kempen (Antwerp). The centre offers residencies and working spaces to national and international graphic designers, artists and critics who want to work with intaglio, relief printing, screen print or lithography. The centre, founded in 1972, was designed by the Belgian architect Lou Jansen.

In 2013, an international invited architecture competition was organised for the design of a new pavilion hosting printmaking studios, an archive room, a workshop and a new public exhibition space. LIST (Paris) and Hideyuki Nakayama Architecture (Tokyo) were awarded first prize. The new 420 m² pavilion completed in 2018, is an extension to the existing dome designed by Lou Jansen. The building stretches the existing centre towards the open landscape to the south and works together with the existing dome.

The Frans Masereel Centrum is a beautiful, yet constrained work environment. The task of adding a new pavilion requires to be both attentive to its architectural qualities, and prospective about its potential. The new building is neither an ode nor a critic towards the existing center. It tries, above all, to find rich complementary interrelations with the existing environment and to charge the space in and around it with new possibilities.

The designed pavilion acts as a Machikado. This Japanese word refers to a city-corner and is similar to a French Passage. Like a crossroads it concentrates and diffuses at the same time, encouraging equally
interaction and isolation. The different dispersed spaces – such as the printmaking studio, where artists can concentrate on their work or the exhibition hall where visitors can wander around the displayed work – cross paths at the center of the new building.

The existing centre is composed of a central building–which currently hosts the printmaking studio and offices– and several triangular shape, A-Frame bungalows. The central pavilion has a very simple geometric shape: a dome. Using this quality as a starting point, the design for the new pavilion is also composed of two simple shapes: a glass cylinder and a cone shaped roof on the top of it. Like a cake, pieces are then cut out of the volume, dividing it into several spaces with sharp angle corners.

The Glass cylinder visually connects the interior space with the beautiful open landscape of the surroundings. By reflecting the natural environment around it, the Glass cylinder disappears, while the gable-shaped brick walls appear in the hollows where slices were cut out of the volume. The recessed brick-wall figures are perceived as a series of pitched roof houses that refer to the residential environment of Kasterlee and to the typical Kempen landscape. Within the interior space, these cuts create a Machikado, a junction where several spaces gather.


via:afasia


欢迎关注褶子城市微信公众号

回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Powered by Discuz! X3.1© 2001-2013 Comsenz Inc.
褶子城市 FoldCity ( 京ICP备13045467号-2 ) 褶子城市② 填写您的邮件地址,订阅我们的精彩内容: 技术支持:迪恩网络科技有限公司
快速回复 返回顶部 返回列表