找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

天全县新场乡中心幼儿园建筑(设计:大舍)

[复制链接]
褶子之城 发表于 2017-9-26 21:38:00 | 显示全部楼层 |阅读模式
Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-1.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-2.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-3.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-6.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-8.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-9.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-10.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-11.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-12.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-13.jpg

Deshaus-.-Central-Kindergarten-.-Xinchang-Village-14.jpg


Xinchang village’s kindergarten is one of more than ten kindergartens that Open Foundation has donated to the disaster area of 2013 Lushan earthquake. Surrounded by mountains, the site is a relatively small platform in the northwest of the village. It faces a mountain gap to the west, so that people can still sense the faraway from here. The surrounding settlements, while providing shelters to the inhabitants, confronts subtly the nature that dominates.

The entire kindergarten is conceived as a “village”. The total volume of one thousand five hundred square meters is decomposed into nine isolated “cottages” according to the programs. They are placed on the north, south and east sides of the site to enclose a U-shape courtyard facing west. The courtyard pavings and the building facades adopt locally-produced shale sintering bricks, endowing the place with a strong sense of artificiality. Hence, on the one hand, the design stands apart from the nature; on the other hand, it forms an inseparable ensemble with the sky, the platform, the nearby villages and the further mountain gap.

The sense of dimensions is specific there spatially and temporally. The manifestation of nature is controlled to be deeply related to the development and transformations of the site. The inner courtyard is the centre of the kindergarten, and also the kernel of the sense of directions and identities. The design also took serious considerations of children’s mental and physical characteristics, making efforts to realize the diversity and capability of playfulness in the spatial typologies. Because Ya’an area rains a lot, the unit buildings of the kindergarten and the main entrance are connected by a circuitous veranda. This veranda adapts the level difference of the site. Cooperating with the ramp and stairs, it creates an intimate layer between the courtyard and the architecture and provides more possibilities for the children’s daily activities.

Xinchang village’s kindergarten is neither a design to explore the rustic originality in western Sichuan, nor an attempt for countryside utopia. Out of respect to investment constraints and conformation to local construction procedures and capabilities, the architects tried hard not only to meet the programmatic requirements but also incorporate self-adaptation into the new architecture, in order to fit in the homy atmosphere in western Sichuan’s villages, as well as some sort of autonomy.
via:archdaily



欢迎关注褶子城市微信公众号

回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Powered by Discuz! X3.1© 2001-2013 Comsenz Inc.
褶子城市 FoldCity ( 京ICP备13045467号-2 ) 褶子城市② 填写您的邮件地址,订阅我们的精彩内容: 技术支持:迪恩网络科技有限公司
快速回复 返回顶部 返回列表