找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

圣保罗nidificação学校图书馆建筑(设计:charlotte ferreux)

[复制链接]
褶子之城 发表于 2017-5-15 02:15:25 | 显示全部楼层 |阅读模式
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-13-1200x801.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-11-1200x1697.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-20-1200x776.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-1.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-2-1200x608.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-3-1200x514.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-4-1200x514.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-5-1200x608.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-6-1200x514.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-7-1200x514.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-8-1200x686.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-9-1200x514.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-10-1200x514.jpg

Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-12-1200x1817.jpg

Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-14-1200x737.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-15-1200x801.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-16-1200x849.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-17-1200x1699.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-18-1200x848.jpg
Charlotte-Ferreux-.-Nidificação-.-São-Paulo-19-1200x854.jpg


Conversion center of many flows, major roads and motorways, stations, bus stations and metro stations, Campo Eliseos is the object of a renewal commitment initiated by the municipality. Associated with the Pinacoteca, the Sala Sao Paulo, …, and taking part in the cultural corridor of Nova Luz (designed by the city), this project aims to initiate the economic development of the neighborhood, through a cultural anchoring.

The idea is then to further the link between the different flows, as well as a certain social mix by requalifying this place in a neglected center. The design of a new centrality, a point of meeting, reflects this desire to go against the negative image of the neighborhood conveyed by drug-related practices (the project is located on the edge of Cracolândia, the crack capital of Brazil), and facing the Julio Prestes Station and to express this desire for a metamorphosis of a popular neighborhood with quality public and cultural facilities.
From then on, the botanical garden, a field of vegetable experiments, offers spaces for relaxation, comfort, curiosity development, a certain pedagogy, but also thermoregulation of the ambient air and the soil. Moreover, it created a vegetal continuity between the Jardin de la Luz and the Place Princesa Isabel. Deploying on the ground – the elevation of the two buildings (University of Botany and Library) allows the clearing of the ground for the benefit of the public space – and in the two buildings (more or less openly drawn), the botanical garden, offers the site a singularity on the scale of Sao Paulo and Campo Eliseos, and allows the elevation of the public space practicable at different scales, as well as the stratification of the perception of the city. Each of the buildings is articulated around voids, external for the university, internalized for the library, where the shared places are occasional resurgences of botanical garden and “public square”.
University
The public space is deployed on the first level of this building through the restaurant opened on an interior terrace. This place, overlooking the covered market, offers the visitor an unusual apprehension of the botanical garden, the latter being at the level of the treetops. Also, the structure of the university dissociates spaces characterized: housing, drug shoot room, students, and researchers. These areas are also distinguished in plan. The students benefit from vast trays filled with small greenhouses. The researchers have more intimate personal laboratories and trays articulated according to double or triple heights, ideal for the development of larger greenhouses. Each one of these spaces, widely open, benefit from protected outdoor places singularized: gardens, terraces, greenhouses, squares.
Library
The raised ground floor of the library (archive base), open, is deployed according to a system of ramps and plans punctuated kiosks : acceuil, bookstore, marginal cinema, exhibition … Designs then the whole area, each with its own specialized premises and large terraces. The children benefit from collective reading spaces, a panoramic cinema, playgrounds … The students in botany enjoy garden resurgences, herbarium consultation rooms with light tables, work rooms … The adults enjoy relaxing areas, more intimate, vast trays … Finally, the last levels open onto accessible hanging gardens, as well as a terrace with sports ground and coffee, mixed with the last outer reading spaces dominating the site.
_
Nidificação : Praça Julio Prestes, prémices d’une métamorphose paulistienne
2016, Septembre
The Superior Nationale School of Architecture of Strasbourg, ENSAS (France)
via:afasia







欢迎关注褶子城市微信公众号
回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Powered by Discuz! X3.1© 2001-2013 Comsenz Inc.
褶子城市 FoldCity ( 京ICP备13045467号-2 ) 褶子城市② 填写您的邮件地址,订阅我们的精彩内容: 技术支持:迪恩网络科技有限公司
快速回复 返回顶部 返回列表