找回密码
 立即注册

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

大邱庄文化中心 DQZ Cultural Center(设计:HAO )

[复制链接]
褶子之城 发表于 2014-6-3 15:46:02 | 显示全部楼层 |阅读模式
建筑师掏洞、老鼠打洞和蚂蚁挖洞谁干的更有艺术”小专题案例之:大邱庄文化中心 DQZ Cultural Center(设计:HAO )

dqz_cultural_center_hao_01.jpg

dqz_cultural_center_hao_02.jpg

dqz_cultural_center_hao_03.jpg

dqz_cultural_center_hao_04.jpg

dqz_cultural_center_hao_11.jpg

dqz_cultural_center_hao_12.jpg

dqz_cultural_center_hao_13.jpg

dqz_cultural_center_hao_14.jpg

dqz_cultural_center_hao_15.jpg

dqz_cultural_center_hao_16.jpg

dqz_cultural_center_hao_17.jpg

dqz_cultural_center_hao_18.jpg

dqz_cultural_center_hao_19.jpg



DQZ Cultural Center by HAO / Holm Architecture Office + AI
The DQZ Culture Center sits on a site in a newly developed part of the city of Daqiuzhuang situated approximately 200 kilometers south of Beijing in northern China. A rural village in a desolated salty marshland only 30 years ago, Daqiuzhuang has grown from village to city rapidly due to its early investments in and production of the city’s main commodity: steel.

The DQZ Culture Center building occupies a redesigned plaza that mimics the historic marshland of the city in its tone and variety of plantlife, combining landscape, trees, flexible water features, and gathering spaces into a new urban center with the 20,000 M2 / 200,000 SF DQZ Cultural Center at its core.

The new DQZ building takes its form from the traditional Chinese courtyard square. By lifting the square in the diagonal corners, dual entry points to the building are created which lead visitors and locals through the building’s ground level public programs to the mid- and upper-level exhibition spaces while extending the existing North-South axis of the surrounding city.

The inner courtyard of the building creates a protected lush landscape with cherry trees and terraces, which can be used as an outdoor venue for local theater and festival events. The central exhibition space of the building opens up visually through glass facades to the courtyard connecting the interior spaces with the exterior courtyard.

Celebrating the history of the city’s growth, the DQZ building’s facade is made of perforated steel plates. This allows for natural ventilation as well as the integration of the building’s signage into the facade itself. The building is designed to integrate geo-thermal heating for heating and cooling as well the integration of PV cells in parts of the roof and in areas of the public plaza.

“We are exited for the opportunity to work with the city of Daqiuzhuang. With the DQZ building we wanted to generate a design that unites past and present in one building. It simultaneously integrates much needed public functions for the expanding city from kindergartens to areas for community gathering and cultural exhibitions while celebrating the history of the area through the use of steel in the building fa?ade and structure." - Jens Holm, founder HAO / Holm Architecture Office

Project Details:

Name: DQZCulture Center
Location: Daqiuzhuang, China
Type: Invited Proposal
Size: 20,000 M2 / 200,000 SF Building, 100,000 M2 Landscape
Program: Exhibition, Education, Community Center and Landscape
Collaborators: AI, Kragh & Berglund
Status: Ongoing


回复

使用道具 举报

您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Powered by Discuz! X3.1© 2001-2013 Comsenz Inc.
褶子城市 FoldCity ( 京ICP备13045467号-2 ) 褶子城市② 填写您的邮件地址,订阅我们的精彩内容: 技术支持:迪恩网络科技有限公司
快速回复 返回顶部 返回列表